\"Ислямска държава\" цели разрушаване на международния ред

САЩ и Русия в обща борба срещу тероризма

\
Автор: Илия Лазаров

„Това, което прави „Ислямска държава” толкова опасна, е фактът, че тя пренебрегва националните граници и предявява претенции към разрушаване на международния ред. Методите, които използва, с тяхната шокираща жестокост, се очаква да демонстрират, че съществуващата система вече е изчерпана.” 

 Това заяви бившият държавен секретар на САЩ и експерт по национална сигурност Хенри Кисинджър. Според него атаките в Париж се открояват с извънредната им бруталност.

Европа трябва да реши дали иска да участва „като активен член на западната общност” в борбата срещу „фундаменталното предизвикателство” срещу западните ценности и собственото си съществуване, твърди Кисинджър.

Европа и САЩ трябват да работят заедно с Русия срещу „Ислямска държава”, тъй като борбата с радикалния ислям е от взаимен интерес.  Двете суперсили САЩ и Русия биха могли да имат общ подход в борбата с радикалния екстремизъм в Близкия Изток.

След като е допуснала американците да доминират в региона в продължение на повече от 30 години, Русия се е намесила, защото надигащият се радикален ислям заплашва националната й сигурност.

 „Една от стратегическите причини за военно въздействие на Русия върху ситуацията в Сирия е това, че случващото се в Близкия Изток оказва влияние върху стабилността в самата Русия”, отбелязва бившият държавен секретар на САЩ.

„Русия се опасява, че недържавните структури, имащи радикална основа и развиващи се в Близкия Изток, рано или късно ще достигнат и нея. Тя се старае да предотврати развитието и консолидацията на радикалните ислямисти”, обясни Кисинджър.

„В този аспект целите на Русия са сходни с тези на САЩ. Ето защо виждам възможност за паралелен с този на Русия подход към решаването на проблема с радикалния ислям в Близкия Изток”, добави той.

Коментари: 0