САЩ и Южна Корея ще обсъдят спиране на военните учения помежду си

Спирането на ученията е дългогодишно искане на Северна Корея

САЩ и Южна Корея ще обсъдят спиране на военните учения помежду си

Снимка: Wikimedia

Министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея Джеймс Матис и Сон Йон-му се договориха да решат на лична среща въпроса за възможното спиране на общите военни учения, в това число на планираното за август учение „Улчи-бранител на свободата“. Това съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Снощи двамата са имали половинчасов телефонен разговор. Сон и Матис "решиха възможно най-скоро да обсъдят въпросите за общите военни учения на лична среща", се казва в съобщението. Сон е посочил, че е необходимо „по отношение на военния натиск над Пхенян да бъде проявена гъвкавост“.

На 12 юни президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун проведоха историческа среща в хотел „Капела“ в Сингапур. След тях те подписаха общ документ, в който Пхенян се ангажира с пълно премахване на ядрените оръжие от Корейския полуостров в замяна на гаранции за сигурността от Вашингтон. Тръмп обеща да спре общите военни учения с Южна Корея, за което от много години настоява Пхенян.

В сряда Тръмп написа в Twitter, че решението му да спре ученията на войските на САЩ и Южна Корея е оправдано, защото Пхенян води диалога честно. Той е на мнение, че тази стъпка ще позволи да бъдат спестени огромни средства на американския бюджет. "Ще спестим цяло състояние, ако няма военни учения", заяви той.

Президентството в Южна Корея даде да се разбере, че няма да възразява срещу спиране на ученията, ако това ще помогне в процеса на преговорите с Пхенян за премахване на ядрените оръжия.
Коментари: 0