САЩ мислят как да придобият Nokia и Ericsson

Администрацията на Доналд Тръмп иска американски играч в тази област, който да конкурират с Huawei

САЩ мислят как да придобият Nokia и Ericsson
1720 ~ 1 мин. четене
САЩ са решени да преобърнат света, но да намерят начин как да се конкурират с Huawei на глобално ниво при телекомуникационното оборудване. Новата идея на Белия дом е свързана с придобиването на активи в западноевропейските конкуренти на китайския гигант – Nokia и Ericsson.

Администрацията на президента Доналд Тръмп поведе ожесточена битка срещу китайската компания, лобирайки пред международните си партньори да забранят използването не нейното телекомуникационно оборудване. Атаките на САЩ ескалираха на фона на предстоящото надграждане на мобилните мрежи до следващо пето поколение.

Докато Huawei е лидер в производството на телекомуникационно оборудване, считан за доставчик номер едно в света, изпреварващ европейските играчи Nokia и Ericsson, то САЩ изостават още повече от надпреварата, тъй като не разполагат с местен производител.

За възможността САЩ да придобият дялове в европейските конкуренти на Huawei се заговори по-рано тази година. Целта, по думите на американския генерален прокурор Уилиям Бар, е да се „притъпи“ стремежът към „господство“ на китайския играч.

Сега изглежда, че Белият дом прави стъпки в тази посока. По информация на The Wall Street Journal администрацията на Тръмп се е срещала с мрежови компании в САЩ, включително Cisco, с които са обсъждали евентуално придобиване на Ericsson и Nokia. Според изданието една от идеите на властта във Вашингтон е да им предостави данъчни облекчения и финансиране.
Подкрепи Economic.bg