САЩ налагат мита върху структурната стомана от Китай и Мексико

До 141% ще се облагат китайските стоманени стоки и до 31% мексиканските

САЩ налагат мита върху структурната стомана от Китай и Мексико

Снимка: Pixabay

Автор: Ирина Илиева
Министерството на търговията в САЩ наложи мита върху китайската и мексиканската структурна стомана, след като установи, че производителите и в двете страни са продавали на американския пазар на цени под справедливата пазарна стойност, пише Reuters.

Министерството налага мита до 141% върху китайската структурна стомана и до 31% върху мексиканската. Също така ще започне да събира парични депозити за вноса въз основа на тези ставки.

Департаментът е установил, че вносът на канадска структурна стомана не нарушава американските антидъмпингови закони.

Повечето китайски стоманени продукти бяха изключени до голяма степен от американския пазар, след като миналата година президентът Доналд Тръмп наложи 25-процентни наказателни тарифи върху целият внос на китайска стомана и алуминий.

Последната разпоредба на администрацията има за цел да попречи по всякакъв начин на китайските производители на стомана да преодоляват наложените мита.

Министерството на търговията планира да реализира окончателно антидъмпинговите мита за структурната стомана около 24 януари 2020 г. Комисията за международна търговия на САЩ установи, че американските производители на стомана са претърпели загуби от вноса от Китай и Мексико, който ще бъде „заключен“ за 5-годишен период.

Мексиканското министерство на икономиката заяви, че митата, наложени върху някои техни производители на структурна стомана, са част от "нормалното разследване ... за една индустрия, която смята, че е засегната от вносната нелоялна политика, като дъмпинг или субсидиране". От Министерството заявиха, че ще продължат да оказват подкрепа на засегнатите мексикански фирми.

През 2018 г. американският внос на структурна стомана беше оценен на 722.5 млн. долара от Канада, 897.5 млн. долара от Китай и 622.4 млн. долара от Мексико.

Продуктите, обхванати от разследването, са предварително сглобени греди, подпорни греди, колони и фланци за монтиране или вграждане в конструкции, като сгради, паркинги, болници, арени и пристанища. Разследването изключи бетонни армировъчни конструкции, стоманени мостови части, предварително изработени стоманени сгради и стоманени полезни стълбове.
Коментари: 0