САЩ официално откриха посолството си в Ерусалим

При поредния протест на границата с ивицата Газа бяха убити най-малко 41 палестинци от израелска стрелба

САЩ официално откриха посолството си в Ерусалим

Снимка: БТА

САЩ официално откриха посолството си в Ерусалим по желание на американският президент Доналд Тръмп, който не присъства на самото откриване, но в свое видеопослание увери, че страната му остава напълно ангажирана в търсенето на трайно мирно споразумение между израелци и палестинци. 

"Най-голямата ни надежда е надеждата за мир. САЩ остават напълно ангажирани да осигурят трайно мирно споразумение", каза Тръмп.. Той написа в профила си в Twitter, че днес е "прекрасен ден за Израел", предаде Франс прес.

На церемонията по откриването присъстваха дъщерята и помощник на президента Иванка Тръмп, американският финансов министър Стивън Мнучин и посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман и израелски лидери и високопоставена делегация от Вашингтон. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че "днес е вълнуващ ден за народа на Израел и държавата Израел".

Междувременно от здравното министерства в Газа съобщиха, че на границата с ивицата Газа бяха убити най-малко 41 палестинци от израелска стрелба при поредния протест на границата с Израел. Организацията за освобождение на Палестина обяви утре обща стачка "в памет на мъчениците" в ивицата Газа.

Причината за конфликта между палестинци и израелци е желанието на палестинците Източен Ерусалим да бъде столица на тяхната бъдеща държава. Израел анексира източната част на града по време на войната от 1967 г. и смята целия Ерусалим за своя "вечна и неделима столица". Анексирането на Източен Ерусалим обаче не е признато от международната общност и действията на Израел бяха осъдени от Йордания и Египет. 

Египет "категорично осъжда стрелбата на израелските окупационни сили по невъоръжени палестински цивилни", заявиха от египетското външно министерство. Египет и Йордания са двете единствени арабски държави, които са сключили официални дипломатически отношения с Израел. Египет подписа мирен договор с Израел през 1979 г., а Йордания - през 1994 г.

В сряда ще се  проведе извънредно заседание на Арабската лига по искане на Палестина, на което ще бъде обсъдено прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, което според генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит е "ясно нарушение на международното право". На срещата ще обсъдят как да реагират на незаконното според Ахмед Абул Гаит решение на САЩ. 
Коментари: 0