САЩ определят Северна Корея като „най-неотложната“ заплаха

Външният министър не изключва война с Пхенян, „невиждана от 1953 г.“

САЩ определят Северна Корея като „най-неотложната“ заплаха

Американският министър на отбраната Джим Матис

Развитието на севернокорейската ракетна и ядрена програми се превръща в „най-неотложната“ заплаха за националната сигурност на САЩ. Това каза в понеделник американският министър на отбраната Джим Матис, цитиран от Reuters. Той е на мнение, че средствата, необходими за справянето с този проблем, трябва да бъдат увеличени.

"Програмата за разработване на ядрени оръжия на режима е явна и представлява опасност за всички, а провокативните действия на режима, очевидно незаконни според международното право, не спират въпреки упреците и санкциите на ООН", заяви Матис в писмено изявление.

“Най-неотложната и опасна заплаха за мира и сигурността е Северна Корея", се казва в изявлението.  "Постоянното търсене на ядрени оръжия от страна на Северна Корея и средствата за тяхното набавяне се увеличават с бързи темпове и голям обхват", добави той.

По-рано този месец Съветът за сигурност на ООН разшири санкции срещу Северна Корея заради повтарящите се ракетни тестове, като прие първата резолюция, договорена между Съединените щати и Китай след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп.

Американският фокус върху Северна Корея бе изострен от десетките изстрелвания на ракета от страна на Северна Корея от началото на тази година и двете тествани ядрени бомби. Пхенян се стреми да разработи балистична междуконтинентална балистична ракета, която може да носи ядрен заряд и да достигне бреговете на САЩ.

Матис предупреди за потенциалните загуби в случай на конфликт със Северна Корея. "Това би било война, каквато не сме виждали от 1953 г. и ще трябва да се справим, независимо от силата,която е необходимо да използваме…Това би била много сериозна война“, каза Матис.

Корейската война завършва през 1953 г., три години след като започна конфликта на Корейския полуостров. В него загинаха 140 000 южнокорейци, 36 000 американски войници и 1 милион цивилни.
Коментари: 0