САЩ отваря небето си за дрони

Търговски полети ще могат да се извършват само на малка височина и от лицензирани оператори

САЩ отваря небето си за дрони
196 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Американските власти направиха първа крачка към отваряне на небето за широка употреба на малки безпилотни летателни апарати, съобщава Bloomberg. В същото време бяха разписани и стриктни ограничения за тяхното търговско използване.

Федералната авиационна администрация на Съединените щати представи днес предложението си бизнесът да използва дрони, стига полетите да са на малка височина и да са управлявани от лицензирани оператори, преминали специално обучение.

Полетите няма да са разрешени над масови събирания на хора, а апаратите не могат да летят със скорост над 161 километра в час.

„Технологиите напредват с безпрецедентно темпо и нашето решение позволява федералните регулации и използването на въздушното пространство да еволюират сигурно, отговаряйки на иновациите“, коментира транспортният секретар Антъни Фокс.

Доставките с дрони се считат за неразработена бизнес ниша, към която засилен интерес проявяват, както куриери и онлайн търговци, така и най-големите технологични компании.Подкрепи Economic.bg