САЩ искат да дадат ниската орбита на частни компании

НАСА ще се съсредоточи върху разработка на технологии за изпращане на хора надалеч в космоса

САЩ искат да дадат ниската орбита на частни компании
768 ~ 2 мин. четене

Белият дом ще спре финансирането на Международната космическа станция (МКС) през 2025 г. и ще дадат възможност на частни лица и компании да използват модулите на МКС, или дори да прикачват нови. Това сочат предварителни документи за бюджета на американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА), които изданието Quartz е получило преди официалното им представяне в понеделник.

От тях подразбира, че бъдеще с частни местообитания в ниската околоземна орбита могат да бъдат реализирани и  като мини станции.

„Ще стане възможно разработката и развиването на частни проекти, които ще гарантират, че частните наследници на МКС, евентуално включващи в себе си елементи от МКС, ще заработят, когато са необходими”, пише в документите.

Въпросните документи показват, че администрацията на президента Доналд Тръмп се стреми да постави нов акцент върху изследването на достъпния за човека космос. Същевременно обаче Вашингтон няма желание да похарчи достатъчно, за да ускори дългосрочния и дълго отлаган план на НАСА за връщане на САЩ в космоса без да има нужда от нарастващите частни инвестиции.

Проектът за новия бюджет предвижда НАСА да работи в тясно сътрудничество с частния сектор на всяко равнище – от създаването на комуникации между космоса и Земята до повторно кацане на Луната. В същото време НАСА трябва да съсредоточи работата си върху разработка на технологии за изпращане на хора надалеч в космоса. Бюджетът ще увеличи финансирането на НАСА с 375 млн. долара до почти 20 млрд. долара годишно.

В рамките на 7 години Белият дом очаква да спре да харчи каквото и да било за МКС и планира да създаде нова програма на стойност 150 млн. долара за подготовка на частните компании да поемат операциите на станцията или пък да я заменят със свои собствени частни разработки.

Компанията Bigelow Aerospace вече има свой модул, който е прикачен към МКС, както и договор за научноизследователска работа извън Земята. Фирмата Nanoracks пък работи с НАСА и с Blue Origin на Джеф Безос. И двете компании от години призовават за програма за частни инвестиции в космоса.

Новината за подготвяните промени от страна на американското правителство идват дни, след като частната компания SpaceX, основана от предприемача Илон Мъск, изстреля най-мощната ракета в света, на борда на която качи собствения си електромобил Tesla Roadster, който вече лети към Марс.

Подкрепи Economic.bg