САЩ прави стъпка към премахване на забраната за износ на петрол

Противник на идеята е администрацията на президента Барак Обама

САЩ прави стъпка към премахване на забраната за износ на петрол

Членовете на Конгреса на САЩ постигнаха споразумение за вдигане на забраната върху износа на петрол от страната. Това съобщава агенция Bloomberg.

На кормилото на световната енергетика

Подобен ход "поставя САЩ начело на енергийната политика в света" , посочва конгресменът републиканец от щата Тексас Джо Бартън. Споразумението трябва да бъде одобрено от Сената и Камарата на представителите, но според Бартън и тази стъпка "вече е огромна победа."

През последните 2 месеца Камарата на представителите на Конгреса на САЩ 2 пъти гласува внесения от републиканците законопроект, предвиждащ отмяна на забраната за износ на американски петрол, но и в двата случая инициативата не бе подкрепена от Сената.

Администрацията на президента Барак Обама също е против вдигането на ембаргото. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че решението на този въпрос следва да бъде взето от Министерството на търговията, а не на Конгреса.

От управлението на Белия дом заявиха, че съветниците на държавния глава ще му препоръчат да блокира решението на Конгреса, ако то бъде прието. Също така Обама не би бил съгласен да одобри вдигането на забраната, освен ако тя не включва мерки за поддръжка и развитие на възобновяеми енергийни източници и защита на околната среда.

В същото време според данни на в. The Wall Street Journal, Белият дом може да приеме отмяна на ембаргото, ако това стане част от общото бюджетно-данъчно законодателство, по което в момента се водят спорове и в двете палати на Конгреса.

Защо действа забраната за износ

Забраната за доставките на суров нефт от САЩ в чужбина е издадена под формата на федерален закон, който е в сила от 1975 г. насам. Този нормативен акт е подготвен, след като арабските страни наложиха петролното ембарго за Западните държави през 1973 г.

Американските компании могат да доставят природен газ в чужбина само с лицензи, които са издадени от правителството. Те обаче са свободни да изнасят на други държави въглища и преработени петролни продукти, включително и бензин.

Това не означава, че САЩ автоматично ще започнат износа към световните пазари на суров петрол. Това би отнело много време, заради продължителните процедури и преговори по гласуването на бюджета на САЩ, както и заради съпротивата на Белия дом.Графика: Антон Ковачев

Коментари: 0