САЩ пречат на търговското споразумение с Китай

Китай следи отблизо развитието и ще се подготвим адекватно

САЩ пречат на търговското споразумение с Китай

Снимка: БТА

972 ~ 1 мин. четене
Последните действия от страна на САЩ в областта на търговията предотвратяват възможността преговорите с Пекин да продължат, съобщи китайското министерство на търговията.

„Ако САЩ искат да продължат преговорите, те трябва, с искреност, да коригират грешните си действия. Само тогава преговорите могат да продължат“, каза говорителят на Министерството на търговията Гао Фенг в четвъртък, според превод на CNBC.

Той не споменава конкретни действия от страна на САЩ, но вероятно става въпрос за решението на администрацията на Белия дом да обложи с 25-процентни вносни мита китайски стоки за 200 млрд. долара и заканата да предприеме същите действия срещу други стоки за 300 млрд. долара. Също така американското правителство забрани на компании от САЩ да предоставят технологии на китайската Huawei.

„Американските...репресии срещу китайските компании, не само че сериозно увреждат нормалното търговско сътрудничество между двете страни, но и представляват голяма заплаха за сигурността на световната индустриална и снабдителна верига“, каза Гао. „Китай е твърдо против това. Ще следим отблизо развитието и ще се подготвим адекватно“, добави той.
Коментари: 0