САЩ се оттегля от иранското ядрено споразумение, казал Тръмп на Макрон (обновена)

Двамата президенти са разговаряли по телефона по-рано днес

САЩ се оттегля от иранското ядрено споразумение, казал Тръмп на Макрон (обновена)

Снимка: БТА

САЩ ще се оттегли от ядреното споразумение с Иран. Това е казал американският президент Доналд Тръмп на френския си колега Еманюел Макрон днес по време на телефонен разговор помежду им. Новината съобщи Reuters, позовавайки се на New York Times. 

Предполага се, че Доналд Тръмп ще обяви изтеглянето на своята страна от иранското ядрено споразумение по-късно днес. От дълго време насам международната общност е в очакване на крайното му решение по този въпрос. 

Източникът, съобщил новината, е споделил още, че САЩ се готвят да възстановят всички санкции, от които се бяха отказали по силата на сделката. Американската страна вероятно ще наложи и допълнителни икономически ограничения.

В телефонния разговор помежду си днес Тръмп и Макрон са обсъдили въпроси, свързани с мира и стабилността в Близкия Изток. По-рано висш служител в Белия дом подсказа, че американският президент ще засегне пред френския си колега и казуса с иранското ядрено споразумение. 

*След изтичането на информацията Елисейския дворец отрече Доналд Тръмп да е споделял с Еманюел Макрон намеренията си, които смята да обяви след броени часове. На запитване на Reuters кабинетът на френския президент опроверга публикацията на New York Times, според която Тръмп казал на френския президент в телефонния им разговор днес, че ще оттегли САЩ от ядреното споразумение с Иран.

*Новината е допълнена в 21:15 ч. след изпратено от Елисейския дворец опровержение. 
Коментари: 0