Без изненада: Медведев е новият стар премиер на Русия

Руската Дума одобри кандидатурата му с голямо мнозинство

Без изненада: Медведев е новият стар премиер на Русия

Снимка: БТА

612 ~ 2 мин. четене
Вчера Дмитрий Медведев подаде оставката на своя кабинет. Ден по-късно той официално застава начело на новото правителството. Това стана, след като долната камара на руския парламент утвърди кандидатурата му. 

Медведев подаде оставка, след като Владимир Путин положи клетва като президент за четвърти път. Стъпката следва конституцията на страната. Часове по-късно държавният глава без изненада отново го предложи за премиер. 

Кандидатурата му бе одобрена с голямо мнозинство, предава Reuters. В подкрепа на Медведев са гласували 374 депутати в Държавната дума, 56 – против, без нито един въздържал се.

Управляващата общоруска политическа партия „Единна Русия“ има 339 места в 430-местната долна камара.

Комунистическата партия и левите националисти от „Справедлива Русия“ предварително обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Медведев.

52-годишният юрист Медведев е начело на руското правителство от 2012 г.

Медведев каза днес на пленарно заседание на Думата, че Русия ще трябва да похарчи допълнително поне 8 трлн. рубли (125 млрд. долара) за 6 години, за да постигне икономическите цели в майския указ, подписан от президента Путин тази седмица, и че засега няма планове за промени в общото подоходно облагане. 

Общият обем на средствата за реализиране на майския указ ще бъде увеличен с една трета и ще достигне около 25 трлн. рубли.

Премиерът Медведев добави, че правителството скоро ще подготви предложения за промени в пенсионната възраст и че „тази година е особено важно да се синхронизира бюджетното планиране с подготовката на основните направления на дейността на правителството, както и с работата в рамките на държавните програми“, предаде ТАСС.

Непопулярен и с редки публични прояви, Медведев беше обвинен в корупция от главния опонент на Кремъл Алексей Навални, който мобилизира хиляди демонстранти срещу него. 
Коментари: 0