САЩ вървят към забрана на лаптопи в самолетите

Администрацията на Тръмп вече въведе подобно ограничение за 10 летища в Близкия изток и Северна Африка

САЩ вървят към забрана на лаптопи в самолетите
684 ~ 1 мин. четене
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп върви към забрана за внасяне на лаптопи в самолетите с ръчния багаж. Министърът на вътрешните работи Джон Кели съобщи, че обмисляното ограничение би засегнало всички международни полети от и към САЩ. Целта е да се предотвратят терористичните атаки във въздуха.

През март администрацията забрани на пътниците да пренасят в салона на самолетите електроника, по-голяма от мобилен телефон, когато пътуващите идват от 10 летища в Близкия изток и Северна Африка. Обединеното кралство последва примера на своя съюзник и забрани носенето на големи електронни устройства от шест държави, не всички съвпадат със списъка на САЩ.

Попитан в интервю за "Фокс Нюз" дали ще разшири забраната, за да включи всички международни полети, Кели каза: "Бих могъл ... има истинска заплаха“. Той добави: "Това всъщност е обсебило терористите - идеята да се разбие самолет по време на полет“.

Департаментът за вътрешна сигурност заяви по-рано този месец, че се разглежда възможността да се въведе разширена забрана. "Американските власти са загрижени, че експлозив, скрит в електронно устройство, може да бъде задействано ръчно в кабината или да бъде взривено, като се използват захранващите контакти в самолета“, коментират хора, запознати с плановете за сигурност на авиокомпаниите.
Подкрепи Economic.bg