Българска компания работи за създаване на „умни градове“ в Северозапада

„Зелено Управление“ ще извършва дистанционно енергийно обследване на сгради

Българска компания работи за създаване на „умни градове“ в Северозапада
1320 ~ 1 мин. четене
Новосъздадената компания „Зелено управление“, част от технологичната „Мапекс“, работи по изграждането на иновативна услуга в областта на енергийната ефективност. Проектът ще бъде реализиран в Северозападна България и е част о процеса по създаване на „умни градове“ в тази част на страната.

Компанията спечели финансиране по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с проект за ефективно управление на мерките за енергийна ефективност. За целта „Зелено Управление“ ще създаде иновативен софтуер и с помощта на специализиран хардуер, термо камери и безпилотен летателен апарат ще извършва дистанционно енергийно обследване на сгради.

Иновативната услуга ще намали разходите за извършване на енергийно обследване, ще повиши качеството на микроклимата в сградите и ще даде възможност за бързо обследване на големи индустриални обекти, съобщават от компанията.

„Има три основни групи консуматори на енергия – индустрия, транспорт и сгради. Последната е много важна, защото 90% от нашия живот преминава в сгради. 15% от разходите за системите са по време на изграждането, а 85% идват от хода на експлоатацията. Затова трябва да имаме реална представа за потреблението по време на жизнения цикъл на системите, които изграждаме“, каза проф. д-р инж. Никола Калоянов, експерт в сферата на енергетиката.
Подкрепи Economic.bg