САЩ засилват опитите си да блокират „Северен поток 2“

Конгресът е близо до одобрение на санкции срещу всички компании, участващи в изграждането на газопровода

САЩ засилват опитите си да блокират „Северен поток 2“

Снимка: Nord-stream2.com

Законопроектът за отбранителната политика, който Конгресът на САЩ предстои да одобри, ще бъде американското оръжие срещу 11-милиардния проект на руския президент Владимир Путин за доставка на газ до Германия. По информация на DefenseNews, който цитира топ американски законодател, в Закона за пълномощията в национална отбрана за 2020 г. е записано, че ще има санкции за всички компании, които участват в строежа на „Северен поток 2“.

Председателят на Сенатския комитет по външни отношения Джим Риш е заявил в кулоарите на Международния форум за сигурност, който се провежда в Халифакс, Канада, че вярва, че санкциите ще убедят участващите строителни фирми да спрат работата по проекта.

Включването на санкциите в законопроекта е ясен знак за волята на САЩ да спрат строежа на тръбата, но депутатите от Камарата и Сената все още не са постигнали окончателно разбирателство по мащабния законопроект, пише изданието.

„Причината за натиска е, че този прозорец се затваря. Вече е направен много по „Северен поток 2“, каза Риш. „Това ще им струва скъпо. Мисля, че ако тези санкции бъдат приети [компаниите] ще се откажат и мисля, че руснаците ще трябва да търсят друг начин да осъществят проекта, ако въобще могат да го направят“, каза Риш.

Планът за транспортиране на природен газ на около 1200 километра през Балтийско море от Русия до Европа попадна под обстрел от администрацията на президента Доналд Тръмп и няколко европейски държави, които твърдят, че той ще увеличи зависимостта на континента от Русия. Според редица руски, а дори и западни експерти, причината за това са опитите на Вашингтон да наложи своите доставки на втечнен газ на европейски пазар.

Тръбопроводът е собственост на руската държавна енергийна компания „Газпром“, въпреки че половината от разходите се финансират от пет европейски енергийни компании.
Коментари: 0