Сътресенията на петролния пазар заплашват Тексас с възможна рецесия

След Shell и други компании са готови да изоставят добива в щата

Сътресенията на петролния пазар заплашват Тексас с възможна рецесия

Бумът на пазара на нефт от битуминозни шисти е много благодатен фактор за щата Тексас, като продажбите на нефт, добит по този метод за последните няколко години направиха забележителни икономически резултати и увеличиха световния петролен резерв с цели 11%. Драматичните спадове в цените на петрола обаче сериозно уплашиха шистовата промишленост, като работещите на територията на Тексас компании ще трябва да намалят до минимум капиталовите разходи и дори да съкратят броя на работните места в структурите си, пише BBC.

Тези мерки се налагат поради нерентабилност на доста от кладенците в Тексас, като тяхната продукция намира пазар само на по-ниски цени, което е една от причините за драстичния спад в цената на петрола.

Тексас се превърна в доминиращ производител на петрол в щатите, след като повиши своя дял от производството в страната от 25% на цели 40% за последните пет години. Сега обаче южният щат трябва да е готов да поеме голям икономически удар заради главната роля, която играе петрола в икономиката на държавата.

Ефектът от увеличения добив в последно време ще заиграе крайна отрицателна роля оттук на сетне, след като досега носеше само позитиви за тексасците, защото цената на петрола е на половината от нивата си през юни месец, което изисква от каубоите да намалят добива и да стабилизират икономическата среда в своя щат.

Сегашната ситуация доста наподобява рецесията в Тексас от 1986г., когато цените на петрола отново се сринаха и причиниха вътрешна криза в щата, без това да окаже кай знае какво влияние върху останалата част от страната и нейната икономика.

Големите компании, опериращи в Тексас, реагират различно на случващото се в страната. Shell обяви мащабното отписване на активи още преди няколко месеца, след като от холандската компания усетиха първите спадове в цената на петрола. Exxon от своя страна фокусира проучванията за сондиране към райони, за които се смята, че има по-богати залежи на петрол, отколкото на природен газ, което допълнително смути производителите, защото това е пряка заплаха за още по-голям спад.

От ConocoPhillips са надминали очакванията си за добив и имат огромни количества в резерв, докато от Marathon Oil претърпяха огромни загуби освен от финансово естество, също и от факта, че стратегията за растеж на компанията е сериозно нарушена и инвеститорите са загубили доверие в управителния съвет.

Другата причина Тексас да е толкова сериозно застрашен от рецесия е незавидното положение на пазара на недвижими имоти, където системата е изправена пред колапс, заради ниското търсене и голямото предлагане на жилища и офис имоти. Цените на жилищата са спаднали с цели 14% и повечето кредитни институции са изправени пред катастрофални загуби.

В резултат от всички тези негативни фактори Тексас ще трябва да изиграе ролята на икономически буфер, за да предпази икономическата система на САЩ от сътресения. Подобно е положението и в два други щата – Северна Дакота и Монтана, но търсенето на петролни продукти не е намаляло и това дава надежди на тексасците, че скоро ще излязат от незавидното положение.

Коментари: 0