Сътрудничеството на Русия с ЕС може да ускори вдигането на санкциите

Позицията на Кремъл и Запада относно Сирия все още е различна

Сътрудничеството на Русия с ЕС може да ускори вдигането на санкциите

Антитерористична операция в Сирия може да бъде ключът към отмяна на санкциите, наложени от Запада срещу Русия, заяви директорът на международната рейтингова агенция Standard & Poor's Мориц Кремер. Той отбеляза, че позицията на Кремъл и Запада относно Сирия все още е различна.

По-рано тази седмица, в интервю за Bloomberg, Кремер заяви, че сътрудничеството на Русия със САЩ и Европейския съюз в борбата срещу международния тероризъм може да ускори вдигането на санкциите срещу Русия. "Аз не бих го нарекъл пробив, но това може да доведе до по-добро сътрудничество и по-доброто сътрудничество може да допринесе за преразглеждане на санкциите" - каза той, цитиран от Interfax.

Най-сериозните опасения, според Кремер, е "нисък потенциал за растеж" на руската икономика. Укрепване на икономиката и поддържане на фискални буфери могат да влияят положително на перспективите на Руската федерация, каза той, добавяйки, че геополитическите подобрения ще бъдат "много полезни" за стабилизирането на прогнозата.

Говорейки за ситуацията в руската икономика Кремер отбеляза, че обемът на инвестициите в нея все още е под нормата.

В сряда в Манила в кулоарите на срещата на върха на АПЕК, президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Русия "е бил конструктивен партньор във Виена по въпроса за политическия преход" в Сирия. Въпреки това, той подчерта, че САЩ и Русия все още остават разделени по въпроса за съдбата на сирийския президент Башар Асад.

Коментари: 0