Саудитска Арабия натисна цените на петрола

„Черното злато“ поевтиня с над 1% след решение на най-големия износител в света

Саудитска Арабия натисна цените на петрола

Снимка: Twenty20

8696 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

„Черното злато“ отново записа загуби в понеделник и поевтиня с над 1%, след като най-големият износител в света Саудитска Арабия намали цените на суровия си петрол за Азия. Решението сигнализира за опасенията относно търсенето и че световните пазари са добре снабдени.

Така европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 1.17% до 71.76 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI – с 1.11% до 68.52 долара за барел.

Държавният петролен гигант Saudi Aramco уведоми клиентите в изявление в неделя, че ще намали през октомври официалните продажни цени (OSP) за всички марки суров петрол, продавани в Азия, най-големият му купуващ регион, с поне 1 долар за барел. Корекцията бе по-голяма от очакваното, според анкета на Reuters.

Спадът на цените на суровия петрол се добави към този от петък, след като по-слабият от очакваното доклад за работните места в САЩ показа неравномерно икономическо възстановяване, което може да означава по-бавно търсене на гориво по време на възраждаща се пандемия.

Загубите бяха ограничени от опасенията, че американските доставки ще са по-малко след урагана Айда. Той принуди американските енергийни компании да намалят миналата седмица броя на платформите за петрол и природен газ, които работят за първи път от пет седмици, показаха данни от Baker Hughes в петък. Броят на петролните платформи спадна най-много от юни 2020 г.

Подкрепи Economic.bg