Саудитска Арабия „наводнява“ Европа с петрол за $25

С усилията си кралството ще утрои обемите, които обикновено доставя за Европа

Саудитска Арабия „наводнява“ Европа с петрол за $25

Снимка: БТА

5724 ~ 2 мин. четене

Саудитска Арабия залива Европа с петрол на цени от 25 долара за барел, което е конкретен ход, насочен към големите рафинерии на руски нефт на Стария континент, съобщава Reuters, цитирайки пет свои източника. Това е нов етап в ескалацията на ценовата война между страните от Персийския залив и Москва.

Източниците на Reuters са директно от рафинериите, които преработват петрол в Европа. Те заявяват, че са получили уверение от саудитската компания Saudi Aramco, че ще им бъдат доставени всички поискани обеми през април на цена от 25 долара. Според Bloomberg с тези си усилия кралството ще утрои обемите, които обикновено доставя към Европа.

Европейските рафинерии за петрол, включително Total, BP, Eni и SOCAR, са получили дял от евтиния арабски петрол, предоставен от държавната компания Saudi Aramco. Обхватът на допълнителните доставки за тях е в рамките на 25% и 100%, което означава двойно по-голям обем от нормалното, в зависимост от компанията, допълва Bloomberg.

Цените на петрола намаляха наполовина от началото на годината заради засегнатото от коронавируса търсене и неуспеха на Русия и ОПЕК да постигнат нова сделка за свиване обема на производството на „черно злато“. Така двете страни започнаха ценова война помежду си, в която саудитците обявиха, че увеличават производството си на петрол с 2.5 млн. барела на ден през април до рекордните за страната 12.3 млн. барела на ден. Към страната със същите намерения се присъединиха още Обединените арабски емирства, Ирак и Кувейт.

Саудитска Арабия направи дълбоко намаляване на официалните си продажни цени на петрола, които стигнаха между 25-28 долара за барел, заявяват търговци пред Reuters.

Коментари: 0