Саудитска Арабия оскъпи петрола за азиатския пазар

Държавната петролна компания на кралството повиши обаче отстъпките за Европа и особено за щатския пазар

Саудитска Арабия оскъпи петрола за азиатския пазар
Автор: Стилиян Гребеничарски

Най-големият глобален производител на петрол - Саудитска Арабия, повиши цените за доставките си за азиатския пазар през февруари, съобщава Bloomberg. Действието породи спекулация на пазарите, че кралството ще се откаже от политиката си на рекордни отстъпки, целящи задържане на пазарен дял.

Държавната петролна компания на Саудитска Арабия ще продава добиваният в страната сорт лек суров петрол на клиенти в Азия през следващия месец с отстъпка от $1,4 за барел спрямо средните цени за региона. Отстъпката е с 60 цента по-малка от тази, прилагана за януари, която е и най-висока от поне 14 години насам.

Износителят оряза 11 отстъпки, а повиши 6 в глобален план. Повишение получиха всички азиатски клиенти, докато по-благоприятни ще са цените за европейските и особено за американските.

„Те натискат съвсем леко спирачката. Това е загатване, че може би цените спадат твърде бързо и Саудитска Арабия следи този процес внимателно“, коментира за агенцията Лео Дролас, независим консултант в Лондон и бивш главен икономист в Центъра за глобални енергийни изследвания.

Сорт Брент се срина вчера с 5,9% до 53,11 долара (най-ниско от 1 май 2009 г.), оформяйки спад от около 55% спрямо върховите си стойност през юни. Само от края на ноември, когато ОПЕК обяви, че няма да намали производството, поевтиняването е с цели 32%. Основен мотив тогава бе желанието на организацията последиците от свръхпредлагането да бъдат понесени от всички пазарни играчи, включително участниците в американския шистов бум.

Рано тази сутрин Брентът коригира слабо - с 0,36% до 53,3 долара за барел, а тексаският суров петрол „се показа“ над кота 50 долара – поскъпна с 0,3% до 50,20 долара за барел.

В същото време слабото търсене в Япония продължи тенденцията на поевтиняване на „черното злато“ на местния пазар. Доставките на суров петрол през юни поевтиняват с 4,54% в Токио до 41 610 йени (около 349,3 долара) за килолитър (близо 6,3 барела).


Коментари: 0