Саудитска Арабия увеличи цените на бензина двойно

Официалната причина е да се повиши енергийната ефективност

Саудитска Арабия увеличи цените на бензина двойно
Саудитска Арабия вдигна двойно цените на бензина от началото на годината, съобщава държавната информационна агенция SPA. По официална информация решението е свързано с опитите на правителството да стимулира по-ефективното използване на енергията.

Reuters обаче посочва, че инициативата съвпада с началото на амбициозния план за реформи, който трябва да повиши приходите в хазната, които пострадаха сериозно от срива в цената на нефта, започнал през 2014 г.

Така бензин с октаново число 91 вече струва 1.37 риала за литър (0.30 евро) от 0.75 риала. Бензин 95 вече се продава за 2.04 риала за литър (0.45 евро) от 0.90 риала. Дизеловите ставки са оставени непроменени.

Кралство ще забави плановете си да премахне субсидиите за широк спектър от енергийни продукти.

Крал Салман официално обяви на 20 декември, че крайната дата за елиминиране на държавния бюджетен дефицит ще бъде върната до 2023 г. от първоначалната цел - 2020 г., за да се намали натискът върху икономическия растеж.

Кралство обяви своята широка инициатива за реформи през 2016 г., когато заяви, че има за цел да повиши нивото и качеството на услугите, предоставяни от правителството и да постигне „проспериращо бъдеще и устойчиво развитие.

Коментари: 0