Саудитският престолонаследник е купил най-скъпия имот в света

Дворецът е замислен като умалено копие на Версайския дворец и съчетава архитектурата на XVІІ век с модерни технологии

Саудитският престолонаследник е купил най-скъпия имот в света

Саудитският престолонаследник, принц Мохамед бин Салман е тайнственият купувач на най-скъпия имот в света, известен като Дворец Луи Четиринадесети (Chateau Louis XIV), разположен близо до Париж, пише в. New York Times.

Луксозният имот бе продаден през септември 2015 г. за 275 млн. евро от френската фирма за луксозни недвижими имоти Даниел Фео, член на аукционната мрежа на Кристис. Тогава не бе съобщена никаква информация за новия собственик. Появиха се само сведения, че той е от Близкия изток.

Дворецът Луи Четиринадесети противно на очакванията не е дворец, датиращ от няколко века, а е построен през 2011 г. в град Лувесиан, западно от столицата на Франция. Той бе кръстен на Луи Четиринадесети, кралят на Франция през XVІІ и XVІІІ век, известен като Краля Слънце. Дворецът е замислен като умалено копие на Версайския дворец и съчетава архитектурата на 17-и век с модерни технологии. Сред последните има фонтани, които се контролират с iPhone, кинозала и гигантски аквариум. Дворецът Луи Четиринадесети се простира на площ от 5000 квадратни метра.

Според американския вестник новият собственик на пищния имот е Мохамед бин Салман, който в медиите е известен с акронима МБС. Изданието твърди, че френските компании, които управляват Двореца Луи Четиринадесети, са управлявани от люксембургска фирма - Престижстейт, която на свой ред е контролирана от компанията Ейт инвестмънт. Тамер Насиеф, който в социалната мрежа ЛинкедИн се представя като "ръководител на личните дела на престолонаследника на Саудитска Арабия," е един от директорите на Ейт инвестмънт и на Престижстейт. Ейт инвестмънт е собственост на членове на саудитското кралство семейство. Фирмата стои и зад закупуването на яхта на стойност 500 милиона долара през 2015 г., както и зад закупуването на картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света", продадена неотдавна на търг за 450 милиона долара.

Мохамед бин Салман води борба с корупцията в страната си и насърчава строгите икономии. От по-малко от две години той извършва драстични реформи в икономически, социален и обществен план, които целят да направят монархията по-малко зависима от петрола.

Коментари: 0