Тръмп ще представи нова стратегия за националната сигурност на САЩ

Защитата на световния ред е основен акцент в нея

Тръмп ще представи нова стратегия за националната сигурност на САЩ
572 ~ 1 мин. четене
Американският президент Доналд Тръмп ще представи нова стратегия за националната сигурност на Съединените щати, в която основен акцент ще бъде защитата на световния ред, създаден след Втората световна война, напомня Voice of America.

Стратегията се разработва от няколко месеца от администрацията на Тръмп. В окончателния вариант на документа основните акценти ще бъдат четири - защита на националната сигурност, развитие на американската икономика, увеличаване на военния капацитет и разширяване на влиянието на САЩ.

Съветникът по национална сигурност в Белия дом генерал Хърбър Реймънд Макмастър обясни по-рано, че стратегията ще разчита на "мир чрез сила". Той увери, че в нея не е залегнало дистанциране на САЩ от световната сцена, каквито бяха лозунгите на Доналд Тръмп в предизборната му кампания, а именно "Америка на първо място".

Макмастър открои Русия като съществена заплаха за САЩ заради т.н. ново поколение кибератаки, визирайки скандала около намесата на Москва в предизборната кампания на САЩ от 2016 г. Съветникът по национална сигурност разкритикува и Китай заради "икономическата агресия", която демонстрира.

Очаква се в новата стратегия да присъства и постоянната заплаха от терористични организации.
Подкрепи Economic.bg