6 съвета за здравословен хранителен режим

Когато сме гладни, трудно правим здравословни и рационални избори

6 съвета за здравословен хранителен режим

Снимка: Pixabay

Всички знаем колко трудно е да се храним здравословно в забързаното ежедневие. Тичаме от задача на задача и рядко планираме с какво ще се храним през деня. А и с всички разнообразни опции за бързо хранене навън, става все по-трудно да правим здравословни и рационални избори, когато сме гладни. Изкушенията дебнат отвсякъде и често, за да презаредим батериите, прибягваме към някоя нездравословна опция – баничка, десертче и други. И това, в комбинация с високо ниво на стрес, може много лесно да доведе до различни здравословни проблеми: покачване на теглото, целулит, срив в имунната система, диабет и т.н.


Foodpanda представя няколко предложения за здравословен начин на живот в забързаното ни ежедневие:

1. Носете здравословни храни под ръка

Винаги е добре да носите в чантата нещо, което да ви спаси, ако се окаже, че нямате време за пълноценен обяд. Дали ще са сурови ядки, сушени или пресни плодове е въпрос на вкус и личен избор. Така вместо да прегладнявате, ще имаме с какво да се залъжете, докато стигнете за обяд.

2. Мислете в дългосрочен план

Ако все пак, се наложи да се отбиете до магазина, за да си купите храна, забравете мисълта “нищо няма да ми стане от един път”. Само след няколко месеца ще си изградите нездравословен навик, от който ще  се отучите изключително трудно.

3. Хидратирайте се

Носете със себе си бутилка с вода, за да си напомняте колко е важно да консумирате достатъчно количество вода ежедневно. Така ще забързате метаболизма си, ще борите целулита и ще бъдете по-свежи. Хубаво е да пиете вода половин час преди хранене или 2 часа след това. И нека подчертаем – фрешовете са страхотни, но те не заместват водата. А как да разберете колко вода да консумираме дневно? На 1кг. телесно тегло се пада 30мл. вода.

4. Планирайте предварително менюто за деня

Не е никак трудно, когато изградите навик да планирате. А ако е трудно да се храните здравословно навън, може би е добра идея, да приготвяте храната си от предния ден и да я взимаме с вас. Същото важи и за вечерята. Ако ще готвите, е добре да сте си намислили какво точно искате да сготвите и да напазарувате, за да се улесните максимално.

5. Не се хранете докато работите

Дайте си шанс да храносмилате добре и да се насладите на обяда си по време на работа. Изберете кътче, далеч от бюрото, за да можете да се фокусирате върху храненето.

6. Не пропускайте закуската

Колкото и да бързате сутрин, винаги можете да намерите няколко минути да хапнете, за да имате енергия и да ускорите метаболизма си. Дали ще е кисело мляко с плодове, или филийка хляб с авокадо, няма никакво значение. Имате толкова много лесни и здравословни опции.

Коментари: 0