Съветът на ЕС единодушно потвърди удължаването на санкциите срещу Русия

Това решение е последващо действие във връзка с предоставянето на актуална информация от президента Еманюел Макрон и канцлера Ангела Меркел

Съветът на ЕС единодушно потвърди удължаването на санкциите срещу Русия
696 ~ 2 мин. четене

Съветът на ЕС удължи икономическите санкции срещу определени сектори на руската икономика до 31 юли 2018 г. Решението бе взето още на 14 декември 2017 г. от Европейския съвет, а днес потвърдено с единодушие.

Това решение е последващо действие във връзка с предоставянето на актуална информация от президента Еманюел Макрон и канцлера Ангела Меркел пред Европейския съвет от 14 декември 2017 г. относно хода на изпълнението на споразуменията от Минск. Европейският съвет от 19 март 2015 г. обвърза продължителността на санкциите с пълното изпълнение на споразуменията от Минск, предвидено да се осъществи до 31 декември 2015 г. от Русия. Тъй като това не се случи, и като се има предвид, че споразуменията от Минск все още не са изцяло изпълнени, Съветът удължава санкциите с още шест месеца.

Мерките бяха първоначално въведени на 31 юли 2014 г. за една година в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Те бяха засилени през септември 2014 г. Насочени са към финансовия сектор, енергетиката и отбраната и сферата на изделията с двойна употреба.

Икономическите санкции, чието действие беше удължено с решението, включват ограничаване на достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС на 5 големи руски държавни финансови институции и техните мажоритарно притежавани дъщерни предприятия, установени извън ЕС, както и на три големи руски дружества в областта на отбраната и три големи енергийни дружества. Налагане на забрана за износ и внос по отношение на търговията с оръжия и др. Ограничаване на достъпа на Русия до определени технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за нефтени проучвания и производство.

В допълнение към тези икономически санкции са въведени и редица мерки на ЕС в отговор на кризата в Украйна, включително целенасочени индивидуални ограничителни мерки, а именно забрана за издаване на визи и замразяване на активи, понастоящем срещу 150 лица и 38 образувания до 15 март 2018 г.

Подкрепи Economic.bg