Съветът на ЕС удължи руското ембарго с 6 месеца

Ограниченията са заради ситуацията в Украйна, а не заради конфликта в Сирия

Съветът на ЕС удължи руското ембарго с 6 месеца

Съветът на ЕС прие официално решение за удължаване секторнитe икономически санкции срещу Русия до 31 юли 2017 г. САЩ и ЕС въведоха ограниченията през юли 2014 г. като отговор на "действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна". Санкциите бяха засилени през септември 2014 г. и в момента засягат секторите на земеделието, финансите, енергетиката и отбраната.

Заради неизпълнението на Минското споразумение мерките срещу Русия бяха удължени до 31 декември 2015 г., след това до 31 юли 2016 г., а после до 31 януари 2017 г. Някои държави от блока са се обявили за разширяване на санкциите с още 12 месеца, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той отбеляза също, че по време на срещата на върха за Сирия европейските лидери са били настроени „по-радикално в позициите си, отколкото преди два или три месеца“. Но по думите му няма нови санкции срещу Русия заради ситуацията в Сирия.

Така продължаването на мерките се отнася за Украйна, а не за конфликта в Сирия, въпреки че членове на ЕС, включително Германия, са поискали да се окаже натиск на Русия чрез въвеждането на нови ограничения. За необходимостта от нови ограничения се обявиха германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд и премиерът на Великобритания Тереза Мей. 

Припомняме, че лидери на 28-те страни-членки на ЕС взеха решението още на 15 декември 2016 г. Тогава представители на алианса коментираха, че „днес няма причина да се повдига въпросът за смекчаване и особено за премахване на ограничителните мерки, наложени срещу Москва заради събитията в източната част на Украйна.“ Въпреки че официалните санкции не са свързани със Сирия, лидерите на ЕС вземат предвид и емоционалния момент. За мнозина в Европа Русия се счита за отговорена за кръвопролитията в Сирия, тъй като помага на Башар Асад. И ако се беше случило така, че Москва внезапно да получи "подарък" под формата на облекчаване на санкциите, лидерите на ЕС бяха изложени на риск да  бъдат неразбрани в собствените си страни.

 Половин година по-късно обаче, когато отново бъде поставен въпросът за разширяване на санкциите, „международният контекст“ вече може да бъде много по-благоприятен за Москва. „В САЩ се сменя президентът и едва ли администрацията на Доналд Тръмп ще оказва толкова силен натиск върху проруските лобита в ЕС, както правеше екипът на Барак Обама, пишат руски медии. 

Коментари: 0