Създават карта на малкия и средния бизнес в България

Фирми ще бъдат заличавани от регистъра, ако не са коректни

Създават карта на малкия и средния бизнес в България
332 ~ 2 мин. четене

Създаваме карта на България с малките и средни предприятия, които са реално работещи, занимават се с износ или имат потенциал да изнасят. Това заяви Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия пред Стандарт.

На първо място ще бъде създадена регионална мрежа със служители на агенцията, които ще са разпределени в 7 основни града - София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Враца и Русе. Тяхната основна задача ще е да направят връзката с фирмите и да изработят централизиран електронен регистър на малкия и среден бизнес.

 „4-та индустриална революция, за която всички говорят, има два ключови аспекта - информацията и комуникацията. Ние ги обединяваме и създаваме тази дигитална платформа, която е и цялостна инфраструктура за българската икономика“, посочи Захариева.

По думите на Захариева в регистъра вече са добавени около 500 фирми, а по статистика малките и средни предприятия у нас са 315 000. „Иискаме да работим с лидерите по отношение на качеството, защото те биха могли да ни представят по най-добър начин в чужбина и да изнасят най-много“, коментира тя.

В агенцията има и международен търговски екип, който представя агенцията и страната в чужбина. Търговските представители на България в чужбина, които са 62-ма, са последното ниво за връзка. От тях има и много активни хора, те са на място, индикират инвеститорския и той веднага става ясен на фирмите у нас. Така чужди фирми могат да намерят партньори у нас, поясни Захариева.

Електронната платформа ще служи за доставяне на информацията в реално време, която да достига до заинтересованите фирми у нас.

Ако има некоректни български фирми, то те ще бъдат заличавани от списъка. Ще има и печат за качество, който ще гарантира за производството и работата на компаниите. „Те ще трябва да отговарят на определени условия. Ще се оценяват по точкова система, която в момента се изработва - трябва да са добри платци, да са коректни, да имат референции. Затова в регистъра няма да могат да влязат всичките 315 000 фирми“, допълни още Мариета Захариева.

Подкрепи Economic.bg