Създават мега дружество за управление на активи

То ще се формира от обединението на Pioneer Investments и Santander Asset Management (SAM), заедно с подразделения на частните инвестиционни компании Warburg Pincus и General Atlantic

Създават мега дружество за управление на активи
340 ~ 2 мин. четене

Pioneer Investments и Santander Asset Management (SAM), заедно с подразделения на частните инвестиционни компании Warburg Pincus и General Atlantic се обединяват в едно от най-големите дружества за управление на активи в света.

След предварителния договор от април беше подписано обвързващото споразумение. Предстои получаването на регулаторните одобрения на пазарите, където работят дружествата. Финализирането на обединението ще стане през 2016 г.

След обединението новата Pioneer Investments ще управлява общо активи за 400 млрд. евро. Компанията ще се нареди сред 35-те най-големи управляващи дружества в света и в топ 10 в Европа по активи.

„Сътрудничеството между Pioneer Investments и УниКредит остава непроменено при досегашните параметри. Продължаваме да работим и с непроменени условия по такси, комисионни и други с клиентите ни в България според сключените договори“, каза Явор Ачев, мениджър за България на Pioneer Investments за България.

Партньорството между двете компании ще доведе до по-добра диверсификация на бизнеса по отношение на инвестиционните стратегии, дистрибуционните канали и разпределение на пазарите. За миналата година двете компании са имали паричен поток в общ размер на 25 млрд. евро.

Обединената вече Pioneer Investments ще бъде представена в над 30 страни, сред които има и утвърдени региони като Северна и Латинска Америка, както и водеща позиция в Европа. Новото дружество за управление на активи ще има и много по-големи възможности за разрастване на пазарите, на които работи.

Pioneer Investments

Pioneer Investmentsе е глобален фонд за управление на активи с присъствие в 28 държави и опитен екип от повече от 2000 служители, включително повече от 350 професионалисти в областта на инвестициите. Pioneer е световно известна компания, която управлява инвестиции на световните водещи капиталови пазари.

Pioneer управлява активи на стойност 225 млрд. евро. През миналата година дружеството имаше над 13 млрд. евро нетни продажби, което го нареди в топ 5 в Европа и в топ 10 в света.

Santander Asset Management

Santander Asset Management е глобално дружество за управление на активи със силно присъствие в Европа и Южна Америка. То е представено в 11 държави и има активи на стойност 172 млрд. евро, разпредели в различни инвестиционни инструменти: инвестиционни и пенсионни фондове, делегирани мандати от институционални инвеститори.

Santander Asset Management има повече от 755 служители по цял свят, от които около 220 са професионалисти с повече от 10 години опит в областта на управление на активите. Инвестиционният процес, аналитичните способности на местните екипи и стриктното управление на риска, са едни от отличителните черти на дружеството. Компанията разполага със задълбочени познания за пазара и може да отговори на нуждите на клиентите си.

Подкрепи Economic.bg