Създават професия \"приложен програмист\"?

До 2020 г. броят им трябва да достигне 6 хил. на година

Създават професия \
4226 ~ 1 мин. четене

Да се въведе професия "приложен програмист" за ученици от 9-ти до 12-ти клас предлага министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. С това си предложение той подкрепя проекта на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) за качествена учебна програма, която да допринесе за справяне с острия недостиг на кадри в софтуерната индустрия.

Московски дори е подписал писмо до Националната агенция за професионално образование и обучение, за вписване на новата професия и за разработване на държавен образователен стандарт за нея.

Инициативата предвижда квалификацията, както и финансирането на обучителните центрове и учителите, да се осигурява от Министерството на образованието и науката, а учебното съдържание – от асоциацията.

Първите курсисти могат да се реализират като младши приложни програмисти през 2018/2019 г., а до 2020 г. учениците, включени в обучение за квалификация „приложен програмист“ ще достигнат 6000 на година.

Дисциплината ще бъде преподавана в големите градове в страната. Учениците ще могат да продължат с висшето си образование в произволна област, като едновременно с това работят като младши програмисти с ограничено работно време. Така младите хора ще се развиват професионално и ще придобият умения за поемане на отговорности и за ефективна работа в екип.

Коментари: 0