Сделка между САЩ и Русия за преместване на Асад от Сирия

Информацията не е потвърдена от официални източници

Сделка между САЩ и Русия за преместване на Асад от Сирия
268 ~ 1 мин. четене

Държавният секретар на САЩ Джон Кери информира лидерите на няколко арабски страни за напредъка с Руската Федерация относно разбирателството между двете страни, че в рамките на бъдещо мирно споразумение в Сирия, президентът Башар Асад ще напусне поста си и ще се премести в друга държава.

Това съобщава базираният във Великобритания вестник "Al-Hayat", позовавайки се на дипломатически източник от Съвета за сигурност на ООН.

Според източника, точното време на тръгване на Асад все още не е определено. Взаимното разбирателство между САЩ и Русия за оттеглянето на сирийския президент от власт и преместването му в друга държава, е постигнато чрез дипломатически канали по време на обсъждането на военните операции срещу "Ислямската държава."

Източникът добавя, че "времето за тази стъпка и нейният контекст в политическия процес все още не е ясно на никого."

Израелските медии, коментирайки публикуването на "Al-Hayat", посочиха, че през последните години е имало много противоречиви съобщения за предполагаемия напредък в американско-руските договори относно съдбата на Асад. "Al-Hayat", който е собственост на саудитския принц Халид бин Султан, до голяма степен отразява позицията на Саудитска Арабия в светлината на конфликта в Сирия. 

Коментари: 0