Сдружението на общините настоява да се сключват нови договори за саниране

Програмата бе замразена от служебния кабинет заради изчерпване на финансовия ресурс

Сдружението на общините настоява да се сключват нови договори за саниране
1016 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Националното сдружение на общините (НСОРБ) настоява незабавно да се размрази националната програма за енергийна ефективност. Това означава да се сключват нови договори, въпреки че отпуснатия от предишното правителство ресурс на стойност 2 млрд. лв. вече е изчерпан. Увеличаването на средствата за безплатно саниране става с постановление на Министерски съвет, след което има гласуване и от Народното събрание.

На пресконференция днес стана ясно, че кметовете се притесняват, че общините могат да бъдат съдени от фирмите изпълнители.

В свое официално съобщение Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) заяви, че програмата ще бъде размразена, само ако се осигурят още пари. От информацията стана ясно, че парите за всички сключени досега договори, които са над 2000, са осигурени. Няма пари за новите заявки, които също са около 2000, но според информацията на МРРБ там няма договори и анекси.

От изказването на председателя на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ) се разбира, че явно са подписвани още договори и при сегашната ситуация ще попаднат под ударите на Закона за обществените поръчки. "Фирмите могат да ни съдят за това, че не разплащаме финансов ресурс за изпълнени дейности, тъй като договорите в момента са спрени", каза Панов.

Според Донка Михайлов (ГЕРБ), която е зам.-председател на сдружението и кмет на Троян, в НСОРБ са разтревожени, защото гражданите ще очакват резултати от програмата, които след замразяването няма как да се случат.

Сдружението настоява за незабавна среща със служебния ресорен министър, за да разберат какво се случва по програмата за саниране. Като цяло НСОРБ настоява да се преустанови практиката непрекъснато да се възлагат ангажименти на общините, без да се дава финансов ресурс за тяхното изпълнение.
Подкрепи Economic.bg