Безработицата в САЩ изненада с резултати

Показателят намалява за пета поредна седмица

Безработицата в САЩ изненада с резултати

Снимка: БТА

360 ~ 1 мин. четене

Броят на американците, които са кандидатствали за помощи за безработни, е намалял повече от очакваното през миналата седмица, затвърждавайки силата на пазара на труда в САЩ, пише Reuters. Попълнените формуляри за помощи са намалели с 10 000 броя, достигайки до 204 000 души за седмицата, приключила на 11 януари.

Данните на Министерството на труда на САЩ са значително по-добри от предварителните прогнози на икономистите, анкетирани от Reuters. Те очакваха да има ръст от 2000 души. 

Това е петото поредно седмично намаление в показателя, като за последно увеличение имаше в първата седмица на декември. Тогава икономистите посочиха като причина по-късния от обикновено Ден на благодарността.

Данните за декември 2019 г. и началото на януари 2020 г. показват съкращения в сферите на производството, транспорта, строителството, образователните услуги, услугите по настаняване и хранителни услуги.

Пазарът на труда остава стабилен, като нивото на безработицата се запазва близо до най-ниското в последните 50 години.

През декември 2019 г. заетостта в САЩ стигна най-високия си връх от 10 месеца. Това се случва въпреки най-слабия ръст на заплатите в САЩ от юли 2018 г. насам.

Коментари: 0