Септември също е катастрофален за летния туризъм в България

Въпреки продължаващата епидемична обстановка в страната пътуванията на български граждани в чужбина отчитат само 15% спад

Септември също е катастрофален за летния туризъм в България

Лято 2020 очаквано беше катастрофално за летния ни туризъм по отношение на посещенията на чуждестранни граждани. Това потвърждават данните и за последния месец на топлия сезон – септември. Сривът на посещенията на чужденци в България е с 56.2% спрямо същия месец на 2019 г. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-малко са пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ - с 67.3%, „служебна“ - с 65.0%, и „други“ (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 39.7%. Взимайки предвид и транзитните преминавания през страната, които са 45.2% от всички посещения на чужденци (254.6 хил. броя), числата са катастрофални въпреки по-атрактивните цени на хотелите и очакванията им, че август и септември секторът ще се раздвижи.

От общия брой чужденци, посетили България през септември, делът на гражданите от Европейския съюз е 52.9%, или с 62.1% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни. Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ намаляват с 40.2%.

За разлика от драматичния спад при посещенията у нас през последния месец летния сезон, през септември, въпреки продължаващата епидемична обстановка в страната, пътуванията на български граждани в чужбина са 555.6 хиляди, или с 15% под регистрираните през септември 2019 г.

Коментари: 0