Коронакризата ще струва 250 млн. лв. на българския зимен туризъм

Някакво спасение може да дойде отново по линия на българските посетители, които тази година няма да могат да пътуват навън

Коронакризата ще струва 250 млн. лв. на българския зимен туризъм

Снимка: Economic.bg/Архив

Между 60 и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят българските зимни курорти заради коронакризата. Вследствие на това загубите ще са около 250 млн. лв., прогнозира икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов пред БНР.

По думите му основно чужденци са туристите в зимните ни курорти и тъй като тях ги няма тази година, това силно ще засегне икономиката на съответните общини.

„Миналата година, говоря за 2019 г., тъй като това е що-годе някаква нормална година, приходите от нощувки от зимния туризъм бяха около 200 млн. лева. Ако приемем, че останалите разходи от туристите възлизат на още толкова, обемът е бил около 450 или 500 млн. лв. От тях можем да очакваме да не дойдат поне 250 млн. лв., които са от чужденци“, изчислява Николов.

По думите му, ако зимният сезон премине под знака на непрекъснати рестрикции, то е възможно да се стигне до по-голям провал на сезона дори и от летния. Според Николов обаче това би се усетило повече на регионално ниво, в общините, където е съсредоточен зимният сезон и едва ли ще окаже толкова силно влияние на цялата икономика, както летният.

По отношение на българите, които обичайно предпочитат чуждестранните курорти, тази година заради ограниченията ще изберат България за своята зимна почивка. Кризата принуди и половината от българите да изберат страната ни и през лятото заради въведените ограничения, показа последното проучване на „Галъп интернешънъл“.

„През зимата има една доста по-ясно подчертана тенденция да се ходи на почивка в други части на Европа, например в Алпите - доста по-популярна дестинация за по-заможните българи, но е възможно, ако се намерим в по-затруднена обстановка за пътуване дори те да се насочат към българските курорти. Това е някакъв възможен вариант, ако сме в по-сериозни ограничения през януари, февруари, март“, казва още Николов.

Очакванията ни бяха по-негативни и да има доста по-голяма безработица и българският туристически поток да е доста по-свит, отколкото се оказа. Изчезването на чужденците беше неизбежно, но туризма се оказа малко по-издръжлив, отколкото сме очаквали, казва още икономистът.

Би могло да бъде доста по-зле, отколкото се случи", категоричен е Николов

Коментари: 0