Българският туризъм е докоснал дъното през лято 2020

Статистиката показва, че Covid-19 се оказа „опасна зараза“ за българското лято

Българският туризъм е докоснал дъното през лято 2020
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

На фона на пандемията от Covid-19 по целия свят, туристическият сектор в България очаквано отчита срив през  изминалия летен сезон. И въпреки тържествените посрещания на първите самолети с чужденци от бившия вече ресорен министър Николина Ангелкова, помощта от 35 евро за чужд турист, дошъл с чартър и гръмките обещания и сценарии, които разиграваха стари и нови управляващи сектора – лятото се оказа катастрофално за бранша по отношение на посещенията на чужди туристи.

Изчисленията на Economic.bg, базирани на данните на Националния статистически институт (НСИ), показват, че за трите летни месеца – юни, юли и август, сривът на посещенията е общо 86%. През 2019 г. общият брой на пристигналите през най-активните летни месеци достигна рекордните 3 246 000 души, докато през Лято 2020 са малко над 450 хил. чужденци.

Лято без чужденци

През август НСИ отчита драматичен спад на общия брой на посещенията на чужденци в България с цел почивка и отдих - с 81.6% до едва 242 хиляди. Подобни данни статистиката не е отчитала никога. Но пандемията е ударила и останалите видове преминавания на българската граница - със служебна цел (-60.6%) и при „други“ (включващи гостувания и транзитни преминавания) - спад от 47.6%.

Най-голяма част от пристигналите у нас чужди туристи през август са били от Европейския съюз – 191 хил. и Украйна – 33 хил.

Въпреки негативната статистика през август се отчита най-голямо раздвижване на сектора от началото на пандемията. Рязък спад на посещенията с цел почивка имаше и през юли, като те се сринаха до 167 хиляди.

В статистиката определено се усеща липсата на руските туристи, за които страната ни не отвори границите си. Миналата година за трите летни месеца посещенията им са били над 100 хил. Заради ограниченията на пътуванията зад граница близо 300 хил. туристи от Украйна не са посетили страната ни това лято, става ясно от статистиката.

Пътувания на българи

Заради епидемичната обстановка и блокирането на границите в ЕС и по света пътуванията на българи зад граница също намаляват значително. Общо броят на всички видове пътувания е над 1.1 милиона. По-голямата част от тях са регистрирани през август - 470.9 хил., но това е с 37.7% по-малко спрямо същия месец на 2019 г. В данните на НСИ липсват детайли за целта на тези пътувания.

През юли 2020 г. пътуванията на български граждани в чужбина са били 316.6 хил., или с 59.4% под регистрираните година по-рано.

Бългapитe, ĸoитo ca пътyвaли в чyжбинa пpeз мeceц юни също са били малко - едва 286.1 xиляди, ĸoeтo e c 60.1% пoд peгиcтpиpaнитe пpeз юни 2019 г., пoĸaзвaт дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ). Bъпpeĸи знaчитeлнo пo-ниcĸият пpoцeнт нa бългapитe, ĸoитo ca пътyвaли летните месеци нa 2020 г. в cpaвнeниe c гoдинa пo-paнo, ce зaбeлязвa пoлoжитeлнa тeндeнция ĸъм paздвижвaнe нa пътyвaния в cpaвнeниe c aпpил и мaй, ĸoгaтo cпaдът бeшe cъoтвeтнo c 87.9 и 83.8%.

И въпреки надеждите на Ангелкова, че дъpжaвнaтa cyбcидия oт 35 eвpo нa ceдaлĸa зa чapтъpнитe пoлeти ĸъм Бългapия мoжe дa пoмoгнe зa yдължaвaнe нa ceзoнa дo мeceц oĸтoмвpи – това очевидно не се случи, тъй като курортите вече закриха сезон 2020.

Коментари: 0