Серджо Матарела е новият президент на Италия

73-годишният конституционен съдия бе подкрепен от премиера Матео Ренци

Серджо Матарела е новият президент на Италия
Автор: Стилиян Гребеничарски

Серджо Матарела бе избран от парламента за нов президент на Италия, съобщава Bloomberg. Кандидатурата бе подкрепена от премиера Матео Ренци, което е силен сигнал, че той не само е успял да предотврати разцепление в партията си, но и управляващата коалиция е преодоляла трудностите във взаимоотношенията си.

Изборът се случи едва в четвъртия тур, когато  бе подкрепен 665 народните представители и регионални делегати – 160 повече от необходимото. Ренци поведе Демократическата си партия в негова подкрепа изненадващо преди около седмица и обтегна взаимоотношенията с коалиционните си партньори и бившия премиер Силвио Берлускони.

Президентската позиция в страната има предимно церемониални функции, въпреки че държавният глава е гарант за спазването на конституцията, отговаря за въоръжените сили и често през последните години влизаше в ролята на арбитър по време на политически кризи.

73-годишният Матарела е конституционен съдия и бивш министър на отбраната. Той е брат на бившия председател на регионалното правителство на Сицилия Пиерсанти Матарела, убит от мафията през 1980 г. в Палермо.

Досегашният президент – 89-годишният Джорджо Наполитано се оттегли от поста на 14 януари поради напредналата си възраст.

Коментари: 0