Сертифицирани IT експерти демонстрираха сигурността на машините за гласуване

Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) е категорична, че оперативната сигурност е гарантирана

Сертифицирани IT експерти демонстрираха сигурността на машините за гласуване

Снимка: Сиела

888 ~ 1 мин. четене

Експерти от три държавни институции демонстрираха сигурност на машините за гласуване, които ще се използват по време на парламентарните избори на 11 юли 2021 г. След изпитанията Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), Българския институт по метрология (БИМ) и Българския институт за стандартизация (БИС) са категорични, че са уверени в тяхната комплексна сигурност.

Тестовете са били извършени пред компютърни експерти, представители на ГЕРБ-СДС, „Демократична България – Обединение“, „Изправи се! Мутри вън!“, Гражданско сдружение „Демокрация и законност“, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и членове на ЦИК.

На проведените парламентарни избори на 4 април 2021 г. резултатите показаха, че машинното гласуване свежда до нула недействителния вот. На 11 юли всеки гражданин ще може да провери дали машината правилно е отчела вота му, чрез контролната разписка, която съдържа неговия избор в явен текст, се посочва в съобщението на ДАЕУ.

Трите институции ще се стремят към максимална публичност, като методиката за удостоверяване е публикувана за обществено обсъждане преди приемането ѝ, а крайният доклад на експертните екипи и решението за удостоверяване също са публикувани официално.

Подкрепи Economic.bg