Северна и Южна Корея договарят край на войната, твърди източник

Лидерите на двете страни може да договорят и премахване на демилитаризираната зона

Северна и Южна Корея договарят край на войната, твърди източник

Снимка: Wikimedia

Северна и Южна Корея водят преговори за обявяване на окончателен край на въоръжения конфликт помежду им. Това съобщава CNBC, позовавайки се на южнокорейския всекидневник Munhwa Ilbo.

Другата седмица ще се проведе среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин. Според анонимен южнокорейски представител преди въпросната среща депутати от Сеул и Пхенян съгласуват подробностите на съвместно изявление, което би могло да сложи край на конфронтацията.

Има информация също, че Ким Чен-ун и Мун Дже-ин може да обсъдят премахване на силно укрепената демилитаризирана зона, която разделя двете Кореи.

Пхенян и Сеул на практика са във война от въоръжения конфликт помежду им от 1950-1953 г. насам, който приключи с примирие, но не и с мирно споразумение. От това примирие насам геополитическото напрежение се разпалва на моменти, но двете страни успяваха да избягват разгаряне на ново въоръжено противопоставяне.

Ако срещата между двамата корейски лидери бъде успешна, това би спомогнало да се проправи пътя към срещата между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп. Американският президент и севернокорейския лидер се очаква да се срещнат в края на май или през юни.

Коментари: 0