Северна Корея откри комплекс с небостъргачи

Според корейците той е „въплъщение на социалистическата цивилизация“, а също и „важен фронт на конфронтацията срещу Съединените щати“

Северна Корея откри комплекс с небостъргачи
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун преряза лентата на нов луксозен жилищен комплекс и улица в Пхенян, носещи името "Рьомьон" (Ryomyong) - от корейски - изгрев. 

Церемонията бе посветена на националния празник 15 април, който се чества и като Ден на раждането на Ким Ир Сен, дядото на сегашния ръководител. 

В речта си премиерът Пак Бон Дю подчерта ,че улицата, построена по инициатива на Ким Чен Ун, се е превърнала във „въплъщение на социалистическата цивилизация“, а също и във „важен фронт на конфронтацията срещу Съединените щати“. Той призова стриктно да се изпълняват указанията на държавния и партиен ръководител, който „претворява в живота заветите на дядо му и баща му Ким Ир Сен и Ким Чен Ир".

Улицата с многоетажни блокове е изградена ударно за една година. На нея има 40 жилищни блока, в тях ще живеят учени и преподаватели. Издигната е и 70-етажна сграда, която е най-високата в КНДР. Използвани са енергоспестяващи и „зелени“ технологии - геотермална енергия и слънчеви панели за осветление и отопление на новите сгради, на чиито покриви има и оранжерии. 

Десетки хиляди жители на Пхенян приветстваха по улиците лидера си с аплодисменти и викове "Ура".На церемонията по откриването на улицата присъстваха над 100 чуждестранни журналисти от Русия, Китай, САЩ, Япония, Франция, Финландия и други държави. На нея бяха поканени и редица посланици, без тези от ЕС. По този начин КНДР явно изразява недоволството си от решението на ЕС да въведе допълнителни икономически санкции срещу страната заради ракетните й опити. Любопитно и показателно е, че късно вечерта вчера чуждестранните журналисти получиха указания да се подготвят за „важно мероприятие" и в тази връзка да се съберат на следващия ден в 05.00 часа местно време пред хотел „Янгакдо“, предназначен за чужденци. Едва след дълго процедура по проверка на личните вещи и фотоапаратурата стана ясно, че става дума за тържествената церемония по откриването на улица „Рьомьон“ в присъствието на Ким Чен Ун, пише БГНЕС.

Снимки: Twitter Джереми Кох, кореспондент на ChannelNewsAsia
Коментари: 0