Северна Корея: САЩ са явни нарушители на човешки права

Расовата дискриминация и мизантропията са тежки заболявания, присъщи на американската обществена система, се казва в Бялата книга на КНДР

Северна Корея: САЩ са явни нарушители на човешки права
484 ~ 2 мин. четене

Северна Корея обвини САЩ, че са "явни нарушители на човешки права", съобщи държавната й агенция КЦТА, цитирана от Франс прес. В съобщението на КЦТА става дума за документ, наречен Бялата книга на Пхенян за нарушения на човешки права. 

Агенцията визира речта за Състоянието на Съюза, произнесена от президента на САЩ Доналд Тръмп, в която той разкритикува КНДР. "САЩ, известни като "пазители на демокрацията" и "борци за човешки права", подхранват измамата с човешките права, но никога няма да могат да прикрият истинското си лице на явни нарушители на човешки права", се казва в Бялата книга, цитирана от КЦТА.

"Расовата дискриминация и мизантропията са тежки заболявания, присъщи на американската обществена система, които са се влошили от встъпването в длъжност на Тръмп", добавя агенцията, която споменава безредиците в Шарлътсвил от миналата година.

Американците от работническата класа "висят над бездната на кошмара", лишени от работа и жилище и изправени пред непосилно високи медицински разходи, се казва още в текста. Същевременно редица високопоставени представители на администрацията на Тръмп "са милиардери от конгломерати", продължава КЦТА.

Положението с човешките права в Северна Корея е предмет на остри критики както от САЩ, така и от ООН. По някои оценки до 120 000 политически затворници са държани в концлагери. Вашингтон ежегодно публикува доклад за състоянието на човешките права, в който Северна Корея редовно е поставяна сред най-големите нарушители, но докладът на Пхенян обсъжда единствено САЩ.

"Антинародните политики, които открито води администрацията на Тръмп от една година без изключение обслужват интересите на шепа хора от най-богатите кръгове", се казва в севернокорейския документ. През 2014 г. комисия на ООН публикува доклад, в който се казва, че КНДР извършва издевателства, "които нямат равни в съвременния свят", отбелязва АФП. 

Авторите на доклада са разговаряли със севернокорейски изгнаници и са събрали данни за огромна мрежа от затворнически лагери, както и за случаи на изтезания, убийства без съд и присъда и изнасилвания. Тогава Северна Корея определи този доклад като измислица на САЩ и техните съюзници.

Коментари: 0