Шанс за „умно“ преобръщане на икономиката с 5G

Мрежите от следващо поколение ще са гориво за икономически растеж

Шанс за „умно“ преобръщане на икономиката с 5G

Снимка: Pixabay

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Глобалната икономика днес се трансформира с размах, невиждан от поколения, и човечеството е на прага на нова индустриална революция – Индустрия 4.0. Неин двигател ще са свързаните виртуално и говорещи помежду си в реално време интелигентни фабрики, които само до 2023 г. се очаква да донесат добавена стойност от 1.5 млрд. долара към глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), сочи доклад на консултантската фирма Capgemini, публикуван по-рано тази седмица. Възможността това да се случи обаче ще дадат телекомуникационните мрежи от следващо пето поколение. 

Поумняване на производствата 

Изправени пред нарастващата конкуренция на играчи от цял свят, промишлените компании трябва да намерят начин как да намалят разходите за производство, складиране и дистрибуция, едновременно с това да повишат добавената стойност на продукцията си и възвращаемостта на инвестициите. На помощ идва концепцията Индустрия 4.0. Тя има много страни и през различните ѝ ъгли прозират отделни компоненти, като роботизация, безжична комуникация, обмен на данни, базирани на изкуствен интелект системи, IoT, облачни изчисления.

Превръщането на фабриките в „умни“ ще позволи на машините, системите за съхранение и производствените ресурси да изпълняват сложни задачи, да обменят информация и да си дават инструкции едни на други, без кой знае каква човешка намеса. Благодарение на тази дигитализация ще е възможно да се следи в реално време всеки един елемент по веригата на доставки – 5G сензори може да бъдат инсталирани във фабриките, така че производствените грешки да бъдат открити в реално време и да се предотвратят ненужни загуби на ресурси. Крайният продукт пък би могъл да бъде пакетиран също с датчици и неговото местонахождение да е видимо във всеки един момент. Точното отчитане на потока от материали, взаимозависимостите и времето за производство помагат за увеличаване на ефективността и оптимизацията на целия процес.

Необходимите технологии в голяма степен вече са налице, но за да бъдат задвижени и синхронизирани те с пълна мощ, е нужно… 

5G гориво  

Мрежите от пето поколение се характеризират с няколко основни неща – супер скоростен пренос на данни (до 100 пъти по-бързо от 4G), минимално забавяне на връзка (latency) от под 1 милисекунда и възможност за свързване на многократно повече на брой устройства. Благодарение на тези си характеристики 5G мрежите ще положат основата за разгръщането на пълния потенциал на концепциите за „умни“ градове, фабрики и превозни средства. Само до 2025 г. броят на IoT връзките се очаква да се утрои и да достигне 25 милиарда, сочи доклад на международната телеком организация GSMA, представен по време на тазгодишния Мобилен световен конгрес в Барселона. 

Освен, че ще позволят онлайн свързаност на много на брой устройства, 5G мрежите ще помогнат и те да обменят информация незабавно в реално време, без забавяне на преноса. Това е от изключителна важност за успешното и безопасно придвижване на автономните автомобили например. 

Затова и експертите са категорични, че 5G мрежите не са просто по-бързи от предходното поколение, както 4G бяха по отношение на 3G. „Това не е друго „G”, възкликна по-рано Аса Томсън, ръководител в шведския телекомуникационен производител Ericsson, като изтъкна, че 5G „ще има същото въздействие като електричеството, силиция и парата в предишните индустриални революции“.

Глобална надпревара  

Мрежите от пето поколение бележат нова ера в свързаността, която ще повлияе на почти всеки елемент от живота ни и на икономиката като цяло. Държавите, които първи внедрят 5G, ще получат около десетилетие преднина пред конкурентите си, пише в свой аналитичен доклад Deloitte, припомняйки, че страните-първенци при предходното четвърто поколение безжични технологии също се поздравиха с макроикономически ползи.

Днес лидери в глобалната надпревара са четири държави – Китай, Южна Корея, САЩ и Япония.
Потребителите там ще представляват повече от половината абонати в света на супер бързите 5G мобилни мрежи до 2025 г., сочи публикуван преди дни проучване на GSMA Intelligence. „Малка група от държави ще водят при възприемането на 5G, а останалият свят ще следва“, коментира Тим Хар, ръководител на научните изследвания в международната организация, обединяваща телекомите по света. На този фон Европа изостава видимо и сега държавите тук трябва да намерят как да наваксат, особено предвид амбициите на Еврокомисията за повишаване на конкурентоспособността на Стария континент.

Огромното значение на 5G за утрешната икономика личи още по-ярко в контекста на търговската война между САЩ и Китай, разразила се на фона на предстоящото разгръщане на мрежите от следващо поколение. Анализаторите обръщат внимание, че един от крайъгълните камъни в спора помежду им е Huawei. Китайският технологичен гигант е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, чийто технологии са както по-евтини от на конкурентите, така и според мнозина по-напреднали.

Компанията обаче бе покосена от строгите санкции на Вашингтон. Освен на своя територия, САЩ опитаха да ударят Huawei и в световен план. Администрацията на президента Доналд Тръмп призова международните си партньори да забранят използването на технологиите на китайския бранд в бъдещите 5G мрежи, настоявайки, че те съдържат „задни вратички“, даващи възможност на правителството в Пекин да извършва национален и корпоративен шпионаж.

Ситуацията около Huawei се очакваше да даде тласък на преките конкуренти Ericsson и Nokia, но това засега като че ли не се случва. Междувременно обаче правителствата по света, притиснати от лобирането на САЩ, дълго време се чудят дали да забранят китайските технологии заради съмненията за тяхната сигурност. „Ситуацията нанесе голям удар на европейската 5G пътна карта“, коментира преди време Декстър Тилиън, анализатор в изследователската фирма Fitch Solutions. Китайската марка е добре позиционирана в тукашните мрежи.

5G си прокарва път по света – къде по-бързо, къде по-бавно. В България телекомите започнаха да тестват активно възможностите на новите мрежи едва тази година, като търговски услуги се очаква да пуснат най-рано през идната 2020 г. През 2019 г. бяха представени няколко телефона, които имат способността да ги поддържат, но все още се броят на пръсти и са твърде скъпи. Производителите неминуемо ще ускорят темпото, но така или иначе големият залог е бъдещето на икономиката, за нов модел на която все по-често се настоява и у нас. Трансформацията ѝ в интелигентна и с висока добавена стойност изглежда невъзможна без своевременното и успешно развитие на 5G мрежите.
Коментари: 0