Шансовете на държавата да придобие „Дунарит“ намаляха

Заводът е погасил цялото си задължение към Държавната консолидационна компания със собствени средства

Шансовете на държавата да придобие „Дунарит“ намаляха
Ръководството на русенския оръжеен завод „Дунарит“ днес е платило целия си дълг към държавата в размер на около 50 млн. лв. Това бе съобщено от изпълнителния директор на предприятието Кръстю Кръстев.

"Платеното сега задължение не е било изискуемо, но решихме да го погасим, защото срещу нас вече стои държавата, а не разни офшорки и знаем на кого плащаме“, каза Кръстев пред Медиапул.

По-рано тази седмица министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че Държавната консолидационна компания (ДКК), на която той е принципал, е изкупила дълга на предприятието към фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Тя пък го бе придобила чрез цесии от няколко офшорни компании.

Превръщайки се в основен кредитор, държавата получи шанс да започне процедура, за придобиване на завода, който в момента е с отнет лиценз заради повдигнато обвинение към членовете на Съвета на директорите от страна на прокуратурата. Преди два дни по искане на министъра на икономиката бе назначен прокурист в завода, който трябваше да поиска процедура по несъстоятелност и да организира публична продан.

Според Кръстев плащането на кредита и назначаването на прокуриста в "Дунарит“ трябва да осигури спокойствие в дейността на предприятието, докато съдът си разглежда всички дела, свързани с предприятието.
Коментари: 0