Шефът на инвестиционното банкиране в Deutsche Bank се оттегли

Напускането му не е толкова изненадващо, коментират анализатори

Шефът на инвестиционното банкиране в Deutsche Bank се оттегли

Снимка: Deutsche Bank

Шефът на инвестиционното банкиране на Deutsche Bank Гарт Ричи напуска германския заемодател по „взаимно съгласие“. В прессъобщение в петък главният изпълнителен директор на банката Кристиан Сюинг заяви, че иска да благодари на Ричи за 23-годишната му служба.

„Гарт Ричи е дългогодишен служител на Deutsche Bank: силно ангажиран и лоялен към фирмата. Бих искал да му благодаря лично за отличното сътрудничество и партньорство в кариерата му и през последните 15 месеца като мой заместник ”, каза Сюинг.

Ричи ще се оттегли от борда в края на юли, но ще продължи да съветва Deutsche Bank до края на ноември.

В същото изявление 50-годишният Ричи заяви, че банката вече е "готова за по-нататъшна трансформация", но е необходимо ново ръководство, което да я води напред.

Напускането му не беше напълно неочаквано, коментират западните медии. Deutsche Bank беше въвлечена в поредица от скандали и разследвания, а инвеститорите преди това критикуваха заплатата на Ричи.

През юни германски прокурор го идентифицира в разширено разследване на предполагаеми данъчни престъпления. Deutsche Bank и Ричи отрекоха твърденията.

Два източника на CNBC твърдят, че надзорният съвет на Deutsche ще се срещне в неделя, за да обсъди план за преструктуриране, който би могъл да реши за съществено преструктуриране на инвестиционното поделение на банката в САЩ или дори пълното му закриване.

Акциите на Deutsche Bank се повишиха с повече от 1% в петък.

Преди да оглави инвестиционното банкиране, Ричи бе ръководител на отдела за глобални пазари. Още през юли 2016 г., когато псмяната на ръководството приключи с напускането на бившия главен изпълнителен директор Джон Краян, източници съобщиха на CNBC, че търговците с фиксирана доходност не са много доволни от назначаването на Ричи, специалист по акциите, като нов ръководител на глобалните пазари.

Ричи бе и ръководител на търговията с акции в Deutsche Bank, като пое тази роля през декември 2008 г. Бизнесът с акции на банката се понижи с близо 60% през първите девет месеца на 2008 г., но се казва, че Ричи е преструктурирал звеното след това.
Коментари: 0