Създателят на „китайската Tesla” фалира

Управлението на Faraday минава в ръцете на кредиторите

Създателят на „китайската Tesla” фалира

Снимка: Twitter/jiayueting

Джиа Уетин, предприемачът, който натрупа милиарди долари лични дългове, опитвайки се да изгради бизнес империя в Китай, подаде заявление за фалит в САЩ, пише Bloomberg. Там се посочва, че той планира да предаде последното си предприятие – производителят на електрически превозни средства Faraday – на кредиторите.

В предложения план за преструктуриране на дълга, подаден във федералния съд във Вилмингтън, щата Делауеър, Уетин посочва, че ще използва собствения си дял в базираната в Лос Анджелис Faraday & Future Inc., за да създаде кредитен тръст за погасяване на задълженията. Те се оценяват на 2.3 милиарда долара и са основно към кредитори в Китай.

Планът също така включва процедура, чрез която Faraday да положи „усилия за финансиране на собствения капитал и да се подготви за IPO“. В зависимост от успеха на първичното публично предлагане, кредиторите могат да възстановят между 49 и 100% от дължимото им, пише в документите към плана за реорганизация, подадени в съда.

Faraday се опитва да разработи електрическо превозно средство, което да се продава в САЩ и Китай. През 2017 г. компанията представи на Международна изложба за потребителска електроника в Лас Вегас безпилотен електрически автомобил FF 91. А експертите определиха производството на този модел електромобил за пряк конкурент на Tesla.

В момента Уетин държи 33% от Faraday. Преди създаването на автомобилната компания китайският предприемач стана популярен с основаването на онлайн платформа LeEco, която през 2016 г. затъна в дългове. По-късно Джиа Уетин бе включен в „черен списък“ от китайските регулатори, тъй като не успя да изплати 69.7 млн. долара, дължими от LeEco.
Коментари: 0