Шефът на Nissan излиза от затвора под гаранция от $9 млн.

Той прекара 3 месеца в затвор в Япония

Шефът на Nissan излиза от затвора под гаранция от $9 млн.
Шефът на японския автомобилен гигант Nissan Карлос Гон ще излезе от затвора под гаранция от $9 млн. Това е трето поред искане за замяна на ареста от страна на защитата на Гон, но първите две бяха отхвърлени. Решението на съда в Токио е взето заради здравословното състояние на Карлос Гон и се очаква още днес той да постъпи в болница.

Гон прекара близо 3 месеца зад решетките по подозрения във финансови измами. Той бе обвинен във фалшифициране на данните му за доходи. Разследващите са открили писма, които потвърждават този факт. Те са изпращани между Гон и друг член на Съвета на директорите Грег Кели, който също бе арестуван.

Твърди се, че в продължение на пет години Гон е получил като възнаграждения от Nissan около 10 милиарда йени или почти 89 милиона долара, но е декларирал за плащане на данъци близо два пъти по-малка сума.

64-годишният Карлос Гон е изпълнителен директор на Nissan от 2001 г. до миналата година. През 2005 г. той става изпълнителен директор на Renault и ръководи едновременно и двете компании. Той става председател и на Съвета на директорите на Mitsubishi, след като Nissan придоби дял в по-малкия японски производител. 
Коментари: 0