Шест неща, които може да си купите с 1 милиард долара

С тези пари може да си позволите ексклузивни вещи и преживявания

Шест неща, които може да си купите с 1 милиард долара
5220 ~ 3 мин. четене

Огромно имение или замък, частен самолет, дори остров. Всичко това може да си купите, ако сте много богати.

Един милиард долара са наистина огромна сума, и с нея могат да се купят както ексклузивни предмети и имущество, така и някои наистина нестандартни преживявания.

Ето няколко идеи какво може да си купите, ако притежавате 1 милиард долара:

Пътуване до Луната – 750 млн. долара


Ако предпочитате да вложите парите си в преживяване, с което малцина хора на планетата може да се похвалят, то тогава едно космическо пътуване е именно това. Компанията Golden Spike предлага двупосочно пътуване до Луната за космически туристи на цена от 750 млн. долара.Все още такова пътуване не е осъществено, но през 2013 г. компанията е подписала договор с Northrup Grumman за изгрждането на лунен кораб, за да се осъществи превозът на първите космически туристи. За 1,5 млрд. долара освен кацането, може да си позволите и разходка на Луната.

Всички коли Ferrari 250 GTO на планетата – 988 млн. долара

 

Ferrari 250 GTO е безспорно една от най-добрите спортни коли на всички времена. Моделът се прави само от 1962 до 1964 г. и през това време са направени само 39 автомобила. До днес са останали 33 от тях. Наскоро едно бе продадено на търг за 52 млн. долара. Други са изтъргувани за 20-30 млн. долара. При средна цена от 30 млн., ако имате милиард долара, ще може да си купите всички останали 33 коли, и дори ще ви останат няколко милиона.

ФК „Милан” – 945 млн. долара

 

Фк „Милан” (A.C. Milan) е един от най-успешните футболни клубове в света, с 18 международни титли. За феновете на италианския футбол, подобна покупка може да е не само със символично значение, но и добра инвестиция.

Два самолета Airbus A380 – 810 млн. долара

 

Airbus A380 е най-големият пътнически самолет в света. Той може да превози 853 души. От милиард ще ви останат близо 200 млн. долара, така че ще имате и пари за гориво, поддръжка, летищни такси и летателен персонал.

Соломоновите острови – 1 милиард долара

 

За сумата от 1 милиард може да си купите не само един остров, а цял архипелаг. Соломоновите острови се намират в Тихия Океан, на изток от Папуа Нова Гвинея и северозападно от Вануату. В състава на архипелага влизат 6 големи и 922 малки острова. Страната е британска колония до 1978 г., когато получава независимост, но все още са в състава на Британската общност.

Кулата Антилия в Бомбай – 1 милиард долара


Ако мечтаете за наистина скъп и луксозен дом, то за сумата от 1 милиар долара може да се купи кулата „Антилия” в Бомбай, дом на най-богатия индиец – Мукеш Амбани – президент на Reliance Industries Limited. Считана е за най-скъпият жилищен имот в света. Небостъргачът е с 400 000 кв. фута площ, на 27 етажа и с постоянен персонал от 600 души, които се грижат за поддръжката и комфорта на обитателите.

Някои от етажите на сградата имат двойна и дори тройна височина в сравнение с другите и това оптически кара „Антилия“ да изглежда още по-висока. 

Шест от етажите са пригодени за паркинг, а седми – за автосервиз.

Кулата разполага с частен театър със зала с капацитет 50 човека. 

За придвижването между етажите се използват 9 супер бързи асансьора.

Два от най-високите етажи се сливат чрез ледена пързалка. 

На междините етажи е проектирана голяма площадка за кацане на хеликоптери.

Подкрепи Economic.bg