Шести мост над Дунав строят в Словакия

Той ще бъде готов през 2020 година

Шести мост над Дунав строят в Словакия

Проект за изграждането на шести автомобилен мост на река Дунав в Братислава, потвърди словашкото Министерство на транспорта. "Той ще се намира на скоростното трасе с международно значение, което свързва столицата на републиката с нейните югоизточни региони и с Унгария," заяви пред репортери представител на министерството Каролина Дуцка.

"Движението на моста ще се осъществява на четири платна – по две във всяка посока. В дългосрочен план броят им може да се увеличи до шест, както предвиждат възможностите на проекта, обясни тя. Строителство ще се проведе през следващите три години, а мостът ще бъде пуснат в експлоатация през 2020 г.

Дължината му ще е малко над 2 км. Според оценки на експерти, всеки ден по моста ще преминават около 30 хил. коли и 5.6 хил. товарни автомобили. До 2045 г. общият брой може да се удвои.

Името на новия мост, както е предложено в Министерството на транспорта, ще се представи непосредствено преди откриването. До въвеждането в експлоатация на новото съоръжение ще завърши и изграждането на околовръстен път около столицата на Словакия. Дължината му ще бъде 59.1 км.

Коментари: 0