Шойбле: Еврото ще оцелее след френските избори

Французите ще вземат разумно решение и ще запазят общата валута, смята министърът

Шойбле: Еврото ще оцелее след френските избори

Германският финансов министър Волфганг Шойбле отхвърли опасенията относно негативното влияние на предстоящите президентски избори във Франция върху еврото. Макар бъдещето на общата валута да изглежда несигурно, заради непредсказуемия изход от френския вот тази неделя, Шойбле смята, че „еврото може да оцелее“.

„Аз съм оптимистично настроен и мисля, че французите ще вземат разумно решение. Това означава решение, което ще позволи на еврото да оцелее“, заяви германският финансов министър пред CNBC след пролетната среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

Двама от водещите кандидати в кампанията са твърдо против общата валута и настояват за допълнителни разходи, което разтревожи инвеститорите за икономическото бъдеще на Франция, но най-вече поставя под въпрос стабилността на еврозоната и Европейския съюз.     

Според Шойбле обаче нарастващият евроскептицизъм не се дължи на еврото. „Не мисля, че проблемът е в еврото. Мисля, че има много проблеми, някои от тях са подобни на причините за изборното решение в Обединеното кралство и Brexit или тези за резултата на президентските избори в САЩ“, обясни министърът, намеквайки, че настроенията срещу ЕС са свързани със загрижеността за сигурността и имиграцията.   

Коментари: 0