Шоколадов гигант отвори първия си завод на Балканите

Компанията подмина България, но тук се намират едни от най-големите ѝ партньори

Шоколадов гигант отвори първия си завод на Балканите

Снимка: Barry Callebaut

22346 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Швейцарският производител на какаови и шоколадови изделия Barry Callebaut откри първата си фабрика в Югоизточна Европа. За инвестицията в размер на 55 млн. евро компанията избра Сърбия и по-специално втория по големина град – Нови Сад.

Фабриката има първоначален годишен производствен капацитет от над 50 хил. тона шоколад и ще служи като регионален център, от който Barry Callebaut да се справи с бързо разрастващите се пазари на шоколад в региона, става ясно от изявление на компанията.

Нови Сад е идеалното място за нас. Доволен съм от успешния старт и съм уверен, че от Нови Сад можем да се превърнем в доставчик на решения за клиентите в региона“, посочва главният изпълнителен директор на Barry Callebaut Питър Буун.

Строежът на фабриката в Нови Сад започва в навечерието на пандемията – в началото на март 2020 г. Година по-късно тя е почти готова, като са нужни още няколко месеца, за да се стигне до официалното ѝ откриване този четвъртък.

Barry Callebaut доставя своите продукти на някои от водещите световни компании в шоколадовия бизнес като Nestle и Mondelez – и двете със заводи в България съответно в София и Своге. В Сърбия Mondelez има единствено административен офис.

Компанията управлява около 60 производствени мощности по целия свят, включително Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Европа, а глобалната ѝ работна сила надхвърля 11 хил. души. Само от началото на тази година – освен в Сърбия – Barry Callebaut е отворила още три нови фабрики, които се намират в Германия, Русия и Индия. Също така придоби белгийската шоколадова компания Europe Chocolate Company.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg