Никола Стърджън към Ирландия: „Както вие, и ние не искаме Brexit”

Шотландия, която се стреми към независимост, търси близостта на Дъблин преди края на преговорите за Brexit

Никола Стърджън към Ирландия: „Както вие, и ние не искаме Brexit”

„Както вие, и ние не искаме Brexit. Както вие, и ние подкрепяме единния пазар и членството в митническия съюз (на ЕС – б.пр.)”. Това заяви шотландският първи министър Никола Стърджън на първата си среща с ирландския премиер Лео Варадкар, пише BBC.

Стърджън заяви, че Шотландия и Ирландия са съюзници в преговорите за Brexit. Тя добави по време на изказване в Дъблин, че ще настоява границата с Ирландия да остане отворена в началото на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Според Стърджън двете части от Обединеното кралство са обединени по почти всеки въпрос, свързан с Brexit. Тя проведе първата си среща с ирландския премиер Лео Варадкар, за да обсъдят позициите на Единбург и Дъблин по Brexit.

Изказването на шотландския първи министър може да се разглежда като опит за търсене на подкрепа от Ирландия в агресивната външна политика, която Единбург води спрямо Великобритания. В края на март Единбург изпрати официално писмо с искане за провеждане на втори референдум за независимост, а Стърджън през юни заяви, че Шотландия до 2025 г. ще стане независима държава.

Шотландия дори отказа да приеме законопроекта за Brexit, тъй като не постигна споразумение с Великобритания какви правомощия да бъдат прехвърлени на властите в Единбург след Brexit. Шотландското правителство, което се стреми към независимост, се опасява, че чрез въпросния законопроект ще му бъдат отнети определени правомощия.

Коментари: 0